(MATIČNA ŠOLA IN DE PODČETRTEK)

V petek, 19. 11. 2021, smo na matični šoli in v  DE Podčetrtek izvedli 2. kulturni dan, z naslovom Slovenska tradicija.

Dan smo pričeli s pogovorom o slovenski tradicionalni hrani, zajtrku in lokalno pridelani hrani. Več o tem smo si ogledali tudi na spletnih filmčkih, kjer smo spoznali, kaj sestavlja tradicionalni slovenski zajtrk, kako poteka sam postopek pridobivanja posameznih komponent (maslo iz mleka, kruh iz lokalno pridelane pšenice, …).

Sledil je tradicionalni slovenski zajtrk. Posladkali smo se s sladkim medom in maslom, pojedli zdrav domači črni kruh in sladko jabolko ter popili slovensko mleko iz lokalnega območja.

Po ogledu filma smo se lotili ustvarjanja. Eni so izdelovali čebele, drugi čebelnjak, spet tretji so se preizkusili v peki jabolčnega zavitka, najstarejši učenci pa so izdelali adventni koledar na temo čebel.

Vsak je izdelal svojo čebelo in tako, kot vedno rečemo: »Si priden, kot čebela!«, tudi naši učenci so bili pridni in ustvarjalni. Za naše čebelice smo pripravili tudi panje.

Za zaključek kulturnega dne smo preverili svoje usvojeno znanja z zelo zanimivim kvizom. Učenci so si veliko zapomnili, saj so brez težav rešili kviz.

Kulturni dan je bil zanimiv in prežet s slovensko tradicijo.